Zajímá Vás na čem pracuji?

Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte aktuální informace na sociálních sítích.

©2019  Andrea Jašková Architekt

 Venkovní učebna 

 mateřské školy 

 v Opavě 

Multifunkční stavba

Na dvoře Mateřské školy stojí stará budova zahradního skladu. Protože se v konstrukcích stále nachází nebezpečný azbest, jsou nutné úpravy objektu. Začali jsme tedy hledat vhodné řešení a možnosti využití.

Školka má nově zrealizovanou zahradu a učitelky s dětmi ji maximálně využívají po celý rok. Navrhla jsem tedy přestavbu původního skladu na venkovní učebnu a zázemí pro zahradní aktivity. 

Na budovu navazuje malý kamenný amfiteátr, zpevněná plocha, hřiště a pískoviště. Letní učebna tak může být multifunkčním prostorem a reagovat na nejrůznější aktivity. V létě může být zcela otevřená do zahrady a fungovat jako krytá pergola. V chladnějších dnech zase naopak uzavřená a vytápěná krbovými kamny. Mohou se zde konat maškarní plesy, setkání s rodiči, ale i workshopy, besedy či školení pro veřejnost.

Ekologický přístup

I když by bylo jednodušší původní budovu zbourat a na její konstrukce se nevázat, rozhodli jsme se, že se pokusíme zachovat vše smysluplné a objekt raději rekonstruovat než bourat. Využijeme tedy obvodové nosné cihlové zdivo, které bude tvořit nosný pilíř a na původních základech postavíme dřevostavbu - venkovní učebnu. 

Půdorys nové stavby vpodstatě kopíruje původní stopu objektu, která je jen zjednodušena a očištěna od výklenků a zákoutí. Nosná cihlová část ukrývá zázemí se šatnami a toaletami a tvoří podpůronou kontrukci pro vazníkovou střechu dřevěné přístavby. Vše nové je navrženo z přírodních materiálů.

Zelená střecha zajišťuje tepelnou izolaci a příjemné klima a zároveň slouží jako vzdělávací pomůcka. Z funkční střechy je i pěkný výhled do školní zahrady.

Vzdušná a prosluněná

Velká učebna navazuje na venkovní prostory a ze všech tří stran je otevřena do zahrady velkými posuvnými okny. Zahrada prostupuje téměř do interiéru. V letních měsících tak může být zcela průchozí a tvoří vpodstatě přístřešek. Nosná cihlová zeď je pak využita jako úložný prostor s vestavěnou kuchyní i kuchyňkou pro děti. Skříňová stěna ukrývá i vstupy na toalety a do šaten. Učebna se dá rozdělit na dvě samostatné místnosti.

Hlavní mísntost je hodně prosklená, ale je orientována především na sever. Aby dovnitř mohlo sluníčko, jsou zde střešní světlíky. Ty prostor prosvětlí a prohřejou především v zimě. Učebnu lze využívat celoročně, je navržena jako temperovaná a dotopit lze pomocí krbových kamen. Tím získává romantickou atmosféru a představuje přírodní živel. 

KLIENT / MŠ Srdíčko Opava

AUTOR / Andrea Jašková

ROK / 2015