Zajímá Vás na čem pracuji?

Přihlaste se k odběru novinek.

Sledujte aktuální informace na sociálních sítích.

©2019  Andrea Jašková Architekt

 Interiér softwarové 

 firmy v podkroví 

 Štencova domu 

Jednoduše, účelně a levně

Z původní myšlenky přestavět koupelnové jádro na skypovací místnost se stal projekt reorganizace celé kanceláře. Naskytla se možnost získat další prostory a firmu rozšířit. Celý projekt tak měl být low-costový a měl prověřit smysluplnost záměru.

 

Z několika návrhů si vybrali sami zaměstnanci variantu otevřeného prostoru s pracovními stoly oddělenými pomocí velkých květináčů s rostlinami. Poměrně složitá dispozice mnohokrát přestavovaného podkrovního prostoru pak přímo vyzývala k vytvoření zákoutí a "zašíváren", kam se zaměstnanci mohou uchýlit ze společné kanceláře. 

 

Koncepce open space uspoří mnoho prostoru a je skvělým místem pro týmovou práci. Pro softwarovou firmu a její vývojáře bylo ale zapotřebí vytvořit také klidná a nerušená místa k přemýšlení. 

Open space i zašívárny

V podkrovních prostorách jsou dvě hlavní místnosti, společná kancelář a velká zasedačka, které jsou hodně prosluněné. Je zde ale několik malých místností i kanceláří, nebo zákoutí chodeb, kde naopak není téměř žádné světlo.

Proto jsem volila hodně světlou barevnost s převážně bílým základem. Většina místností je opravdu malinkých a není v nich prostor pro velké množství prvků a nábytku. Vybrala jsem tedy pro každou jen jednu základní barvu, která ji oživí. Jednoduchá paleta barev je tak i spojovacím prvkem všech místností a zajišťuje vizuální jednotu.

Malá jídelna nemá žádný přístup denního světla. Proto jsem ji navrhla v kombinaci bílé a sytě žluté. Jídelna tedy doslova září, slunce je zde tedy alespoň pocitově.

Recyklace a renovace

Nízkorozpočtové řešení přestavby je navrženo částečně z recyklovaných prvků, jako jsou například europalety nebo plechové barely. 

Snažila jsem se také zachovat co nejvíce původního vybavení, které mělo smysluplné využití. Staré kusy jsme natřeli na bílo a vytvořili z nich funkční prvky.

Zelené rostliny

Spojené stoly ve společné kanceláři znamenaly úsporu místa, ale zase méně soukromí. Do středu jsem proto umístila velký květináč, do kterého postupně přibudou další květiny. Vzniká tak nenásilný, přirozený předěl mezi pracovními místy. Při práci na počítači si oči mohou odpočinout pohledem na zelené rostliny. Pod květináčem je pak úložiště a rozvodna kabelů.

Štencův dům

Štěncův dům, v jehož podkroví se kanceláře nacházejí, byl postaven v letech 1909-1911 jako grafický závod a obytný dům Jana Štence (1871-1947), grafika a známého vydavatele uměleckohistorických a výtvarných publikací. Stavba, dílo architekta Otakara Novotného patří k nejhodnotnějším výtvorům počátků české architektonické moderny.

 

Původní prostory v podkroví jsme tedy chtěli co nejvíce zachovat a proto jsme je pouze očistili od nánosů "nových" konstrukcí a místnosti funkčně propojili. 

 

Rekonstrukcí prostor, které dříve sloužily k bydlení, vznikl nový kancelářský prostor, který je vizuálně sjednocený. Firma tak dostala novou tvář s použitím minimálních finančních prostředků. 

KLIENT / soukromý investor

AUTOR / Andrea Jašková

ROK / 2012