Rekonstrukce chalupy v Čechách

Rekonstrukce chalupy v Čechách

PROJEKT
2014
LOKALITA
Nasavrky
KLIENT
soukromá osoba
AUTOŘI

Po předchozí spolupráci se na mne obrátila klientka s výzvou na vytvoření interiéru rodinné vilky ve Východních Čechách. Stavba již byla v plném proudu a bylo zapotřebí více "designovat" v reálném prostředí než na papíře. Rekonstrukce prvorepublikové vily s sebou nese mnoho překvapení a také nečekaných odhalení a návrh je tak nutné projekt neustále upravovat podle nově zjištěných skutečností. Přání majitelů je vytvořit pocit domova daleko od pražského ruchu a shonu, od kterého rádi utíkají do poklidného venkova. Interiér je tedy navržen podle tří kritérií - stmelení rodiny a společné chvíle [tedy místo pro setkání rodiny], "útěk od reality" do vlastního světa [tedy soukromý prostor v domě pro každého], odpočinek a relaxace vždy a všude [tedy místa pro lebedění po celém domě]. To vše v přírodních materiálech spíše tradičního charakteru s prvky retra...

Trocha historie

Majitelé se po letech užívání rozhodli zrekonstruovat chalupu, kterou využívají především jako víkendovou vilku pro společné chvíle s rodinou. Vila původně patřila kožešníkovi a byla postavena na začátku 20. století jako rodinná vila prvorepublikového charakteru. Dům byl využívaný především jako přízemní a v patře se nacházela pouze ložnice. Pokroví bylo doposud využíváno jako sklad a sušárna. Dům byl již několikrát upravován a poslední rekonstrukci zde realizovali rodiče majitelů. Předmětem změn byl ale především interiér domu a fasáda tak zůstala bez větších zásahů a vpodstatě se neliší od původního stavu.

Záměr investorů

Hlavním mottem pro "rekonstrukci od základů" bylo navýšení kapacity objektu. Rodina se postupně rozšiřuje a potřebuje stále více prostoru. Investoři se tedy rozhodli využít půdu a vytvořit zde nové pokoje a společnou odpočívárnu s čítárnou. Dům se také více otevře do zahrady nastavením střešního vikýře. 

 

Interiér domu by měl působit "domácky", tedy měly by převažovat přírodní materiály a barvy v kombinaci s vybavením s nádechem retra s odkazem k původnímu charakteru prvorepublikové vily. V domě by měla být obytná kuchyně s velkou pohovkou, jídelna pro rodinná setkání, pracovna a "kino", ložnice, dva pokoje a malá zašívárna s výhledem do zahrady.

 

Obytná kuchyně

Kuchyně je navržena jako souvislý prvek, který "obaluje" celou místnost. Kuchyně přechází v parapet, barový pultík a uzavírá ji velký rohový gauč. Vše je umístěno podél obvodových zdí a ponechává tak volný prostor v místnosti. Kuchyně je funkční, ale u malého barového pultu lze posedět s kávou nad výhledem do zahrady a na velké pohovce spočine celá rodina. Všichni si tak v kuchyni najdou své oblíbené místo a společnost u vaření je zaručena.

 

Jídelna a obývací pokoj

Srdcem domu je velký kulatý stůl umístěný uprostřed centrální místnosti. Krb, křesla a knihy zaručují domácí pohodu.

Pracovna s kinem

Malá pracovnička s velkým úložným prostorem se v noci promění na rodinné kino.

Ložnice

Je prostor, kde se člověk cítí bezpečně, v soukromí, stranou ruchu a rodinného života.

Pokoj pro hosty

V patře je prostor i pro případné návštěvy nebo prostě "trucovna", kam se lze schovat.

Pokoj pro holky

Společný pokoj pro dvě dívky jako vzpomínka na staré časy a šuškání před spaním...

Zašívárna s knihou

Malý vývýšený prostor s výhledem do zahrady je ideálním místem pro lenošení.