Interiér kanceláří softwarové firmy

Interiér kanceláří softwarové firmy

REALIZACE
2014
LOKALITA
Praha
KLIENT
Sourcefabric
AUTOŘI

Nízkorozpočtové řešení přestavby kancelářských prostor v Praze je navrženo i částečně z recyklovaných prvků, jako jsou například europalety nebo plechové barely. V otevřeném prostoru s 12 pracovními místy je soukromí z části zajištěno velkým "květináčem" mezi stoly. Květiny, které časem dorostou, tvoří příjemnou pohledovou bariéru i odpočinkovou zónu pro oči. Několik místností, které jsou zcela bez denního osvětlení, se podařilo rozzářit pomocí žluté a bílé barvy a z původních skladů a technických místností tak vznikl prostor pro setkávání.

Zadání investora

Z původní myšlenky přestavět koupelnové jádro na skypovací místnost se stal projekt reorganizace celé kanceláře. Z několika variant dispozičního řešení vybali sami pracovníci variantu otevřeného prostoru, avšak se zachováním určité intimity za pomocí velkých květináčů. Poměrně složitá dispozice historicky mnohokrát přestavovaného podkrovního prostoru pak přímo vyzývala k vytvoření mnoha zákoutí a "zašíváren", kam se zaměstnanci mohou uchýlit ze společného "open space". V současnosti hodně populární koncepce "open office" jistě uspoří mnoho prostoru a je skvělým místem pro diskuzi, workshopy a celkově týmovou práci. Pro softwarovou firmu a její vývojáře bylo ale zapotřebí vytvořit také klidná a nerušená místa k přemýšlení. Součástí prostoru měla být také velká zasedačka pro časté workshopy a meetingy. Kuchyňka zase získala malou jídelnu s pohovkou pro neformální setkání.

 

Jak to probíhalo

Rekonstrukce spojená s přestavbou jádra a bouráním příček a dveřních otvorů musela proběhnout "za pochodu". Pracovalo se tedy po etapách. Během víkendu se musely zvládnout všechny bourací práce a také hlučné a prašné procesy. Další fáze už pak probíhaly během pracovní doby. Načas se tedy kancelář stala "mobilní" a pracovalo se zkrátka všude.

 

Co se realizovalo

Nové kancelářské prostory vznikly propojením původně dvou bytů. Bylo tedy zapotřebí zrušit koupelnová jádra, kuchyňku a technickou místnost. Otevřením a vyčištěním těchto prostor ale vzniklo několik malých místností pro práci nebo odpočinek. V některých místnostech byly provedeny nové štuky, podlahy a elektro. Propojení dvou výškově rozdílných prostor vyžadovalo také několik schodů. Proběhla kompletní výmalba a také některé dveře dostaly nový nátěr. Vybavení prostoru bylo kvůli nízkému rozpočtu řešeno částečně pomocí europalet a matrací, nebo například starých barelů, které dostaly nový povrch a slouží jako odkládací stolky. V prostorech zůstalo také z části původní vybavení.

  

Dokončení

Štěncův dům, v jehož podkroví se kanceláře nacházejí, byl postaven v letech 1909-1911 jako grafický závod a obytný dům Jana Štence (1871-1947), grafika a známého vydavatele uměleckohistorických a výtvarných publikací. Stavba, dílo architekta Otakara Novotného patří k nejhodnotnějším výtvorům počátků české architektonické moderny. Prostor byl tedy pouze očištěn od nánosů "nových" konstrukcí a funkčně propojen. Rekonstrukcí prostor, které dříve sloužily k bydlení, vznikl nový kancelářský prostor, který je vizuálně sjednocený. Firma tak dostala novou tvář s použitím minimálních finančních prostředků.