Rodinný dům na rohové parcele

Rodinný dům na rohové parcele

PROJEKT
2014
LOKALITA
Kobeřice u Opavy
KLIENT
soukromý investor
AUTOŘI

Novostavba rodinného domku se bude nacházet na rohové parcele. Dům proto lemuje pozemek podél komunikace a otevírá se do prostoru zahrady. Rodina tak může trávit společné chvíli v soukromí a maximálně tak využít maličký pozemek. Jelikož je parcela mírně ve svahu, je dům navržen na dvou výškových úrovních. Technická část je vyvýšena, orientována k severní straně pozemku a k příjezdové komunikaci, obytná část je umístěna níže a lemuje západní stranu pozemku. Pokoje tak mají východo-západní orientaci. L tvar domu tak vytváří krytý prostor pro terasu, která je z ulice "neviditelná". Terasa přímo navazuje na obývací prostor s jídelnou a je otevřená do zahrady. V patře domu jsou pak dětské pokoje a ložnice s výstupem na malou terasu na střeše garáže. 

Záměr investorů

Investoři si přáli dvoupodlažní dům s plochou střechou a garáží. Obávali se však toho, že na rohové parcele na křižovatce nebudou mít příliš soukromí. Dům je proto uzavřen směrem do ulice a tvoří tak jakousi "zeď" před pohledy zvenčí. Parcela je naštěstí orientována tak, že její jihovýchodní část má výhled do krajiny a severozápadní sousedí s místní komunikací. Toto umístění dovolilo umístit obytné místnosti s výhledem do zahrady a terasu zajišťující soukromí. 

 

Tvar domu

Dům je v půdoryse "rozevřené L" a jeho strany kopírují tvar pozemku tak, aby dodržely minimální odstupové vzdálenosti od silnice. Hmoty se vzájemně prolínají a v severní části tak vznikne funkční krytý vstup. Prosklená vstupní hala s lichoběžníkovým půdorysem zdůrazňuje vzájemné postavení obou "kvádrů" a lze z ní projít přímo na terasu. 

  

Vstupní část 

U vstupu je pak umístěna šatna pro hosty a dále pak prostorná šatna na sezónní věci pro rodinu. Je zde také malá koupelna, prádelna a technická místnost s východem do krytého vstupu domu, kde lze uskladnit dřevo na topení. Ze vstupní chodby vede několik schůdků do garáže s dílnou a skladem na sportovní vybavení. 

 

Hlavní obytné místnosti 

V přízemí je umístěna prostorná kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem, to vše v přímé návaznosti na terasu. Schodiště, které lze od obývacího prostoru oddělit posuvnou příčkou, vede do patra s ložnicí a dvěma dětskými pokoji. Ložnice zde má vlastní šatnu i koupelnu a také vstup na terasu s výhledem do zahrady. Oba dětské pokoje jsou přístupné přes malou šatnu a využívají společnou koupelnu a wc.

 

Střešní terasa

Plochou střechu garáže lze využít jako soukromou terasu rodičů. Vlastní terasa je zredukována na adekvátní prostor pro dva a tvoří ji dřevěná paluba. Soukromí lze zajistit doplněním zeleně na severní straně a odclonit ji tak od pohledů zvenčí.

 

Materiály a konstrukce

Investoři si přáli dům z cihlových tvárnic s převahou přírodních materiálů. V interiéru je tedy použito hojně dřevo, keramika, kámen a přírodní omítky. Dřevěná okna jsou doplněny dřevěným obložením na fasádě. Terasa je rovněž dřevěná a na střešní terase se počítá s kamenným obsypem. Jedná se o nízkoenergetické řešení domu s výhledovým využitím solárních panelů nebo jiných alternativních zdrojů energie.