Podkrovní byt na Žižkově

Podkrovní byt na Žižkově

PROJEKT
2014
LOKALITA
Praha Žižkov
KLIENT
soukromý investor
AUTOŘI

Majitelka podkrovního bytu na pražském Žižkově mne oslovila se záměrem postupné rekonstrukce interiéru bytu. Rodina se dvěma dětmi neustále zvyšuje své požadavky na kvalitu bydlení. Úložné prostory, prostor pro společné chvíle rodiny, místo pro soukromí, hrací prostor pro děti, nebo místo pro odpočinek, to jsou hlavní požadavky, které by měl nový interiér splňovat. Důraz klade majitelka především na nadčasovost interiéru, přírodní materiály a barvy, kompaktnost interiéru a maximum zabudovaných úložných prostor.

Přání klienta

Když si investoři pořídili podkrovní prostor, který se rozhodli přeměnit na bydlení, netušili kolik času a energie taková přestavba vyžaduje a na vlastní interiér už nezbylo příliš prostoru. Vše vznikalo "za pochodu" bez předem vytvořené celkové vize a stávající interiér se tedy vytvářel vrstvením a postupným dovybavováním. S odstupem času se tedy majitelka rozhodla interiér bytu přetvořit tak, aby splňoval požadavky, které vzešly ze zkušeností s užíváním bytu. 

 

Majitelka mne tedy oslovila s poměrně jasnou vizí. Maximum úložných prostor skrytých pohledům návštěvníků, nenáročný na údržbu, s dostatečnou kapacitou do budoucna. Prostor pro společné chvíle s rodinou, který lze ale "přestavět" na místo pro oslavy nebo setkání s přáteli. Soukromý prostor pro každého člena rodiny. Herna pro děti, která bude kreativním prostorem i prostorem pro odpočinek, místo kde se dospělí ponoří do světa dětí, místo, které mají neustále na očích. Kvalitní a především přírodní materiály, nadčasový interiér, který nepodléhá módním trendům, barevnost, která se "neokouká". Další podmínkou je ale zachování určitých prvků stávajícího interiéru, jako jsou například podlahy nebo část kuchyně. A majitelka se ráda obklopuje květinami...

 

Kuchyně a obývací pokoj

Hlavní změnou v těchto obytných místnostech je rozmístění a orientace nábytku. Vzhledem k charakteru podkroních místností a požadavkům na maximum úložných prostor se jako nejvhodnější jeví využití čelní stěny obýváku. Je zde navržena velká knihovna, kterou tvoří převážně uzavřené skříňky, které jsou perforovány otevřenými policemi, které slouží ať už jako knihovna, nebo prostor pro sběratele,... Do knihovny je integrována velká televize, kterou lze podle potřeby "schovat" za roletu.

 

Knihovna přechází do galerie a tvoří zde nové zábradlí, které je úložným prostorem pro děti. Za zábradlím z polic je totiž ukrytý dětský svět, který je přístupný po schodišti "na skříni". Prostor pod schodištěm je tak využit jako další úložná kapacita. Jídelní stůl navazuje na původní kuchyňský ostrůvek a v případě potřeby lze rozšířit a umístit do prostoru. Původní kuchyně je doplněna o další skříňky a využívá tak prostor i nad úrovní horních skříněk. Půdodní linka je zbavena tmavého dekoru a obložena světlým dřevem, které se objevuje v celé místnosti. Prosvětlením a odlehčením se prostor opticky zvětšil. 

 

Modulární pohovka v obývacím pokoji je umístěna v prostoru, lze ji doplnit o sezení, které je běžně skryto v boční stěně. Také konferenční stolky jsou stohovatelné a využívají se pouze v případě potřeby. 

 

Ložnice rodičů

Malá podkrovní místnost byla původně využívána jako pracovna. Její nové využití coby ložnice vyžaduje kromě původní funkce umístění postele s možností sledování televize, malou knihovničku a dostatek šatních skříní. Dvojlůžko je zde zapuštěno do niky mezi trámy a zadní deska navržena jako polstrovaná, aby poskytovala komfort při čtení v posteli. Nika je uzavřena dvěma bočními skříněmi, do kterých jsou integrovány "noční stolky" a knihovničkou s osvětlením. 

 

U okna je malý pracovní kout s prostorem na šanony i elektroniku. Prostor pod oknem je využit jako úložný systém pro domácí kancelář. Nábytek zde tvoří kompaktní celek, je vytvořen na míru, což podkrovní prostor s množstvím atypických rozměrů a členění vyžaduje. Šatní skříň ukrývá mimojiné i prostor s televizí.

 

Dětský pokoj

Pokoj pro dvě děti je zatím společným prostorem, který ale do budoucna bude pokoj pro jednoho. Měl by tedy dočasně fungovat jako pokojík pro bratra a sestru. Je to tedy prostor pro společnou aktivitu nebo také prostor pro vlastní svět obou dětí. Pokoj by měl jít do budoucna upravit tak, aby bez větších změn sloužil pouze jednomu dítěti a část vybavení se přesune do druhého dětského pokoje, který je dočasně využíván jako pracovna, herna a sklad.