Panelový byt

Panelový byt

PROJEKT
2014
LOKALITA
Opava
KLIENT
soukromý investor
AUTOŘI

Majitel bytu miluje přírodu, zvířata a přírodní materiály... Po babičce mu zůstal malý panelový byt, do kterého se rozhodl tyto prvky zakomponovat. Byt s nevhodnou dispozicí je limitovaný možnostmi rekonstrukce. Je tedy velkou výzvou vytvořit zde komfortní bydlení splňující požadavky sdíleného bytu i rodinného bydlení do budoucna. 

Původní stav panelového bytu

Byt byl postaven ve standardu své doby, ve schématu, které bylo tehdy poměrně obyvklé. Tedy velká vstupní hala, poměrně prostorná ložnice, oddělená kuchyně, která je minimální, wc a koupelna v umakartu a obývací pokoj "přes chodbu".

 

Přebudování umakartového jádra je již poměrně standardní a bezproblémovou částí rekonstrukce "paneláků" a lze se tedy inspirovat množstvím povedených realizací. Výzvou však bylo přebudování bytu z 2+1 na 3+kk a zvýšení uživatelského komfortu.

 

Návrh přestavby

U rekonstrukce panelového bytu je vždy problém s konstrukčním systémem, kdy panelová příčka tvoří částečně i nosnou konstrukci pro vyšší patra. Je tedy potřeba zvážit, zda je vybourání betonové příčky a její nahrazení jinou nosnou konstrukcí, například ocelovým rámem, a finanční náročností této investice adekvátní výsledku. 

 

V případě řešeného bytu ale komfort spojené kuchyně, jídelny a obývacího pokoje s přímou návazností na lodžii, a také získání pokoje navíc, je benefit, který stojí za to zvážit. 

 

Návrh interiéru tedy přichází s myšlenkou zmenšení vstupní chodby a jejím otevřením a propojením s obytným prostorem. Vytvoření druhého pokoje a zvětšení ložnice s dostatečnou kapacitou šatních skříní. Propojení společných částí bytu - kuchyně, jídelny, obýváku a lodžie. Malá koupelna s wc a vestavnou "prádelnou" je součástí vstupní chodby, kterou lze v případě potřeby oddělit posuvnou příčkou.

 

Majitel má rád přírodu

Kromě prostorné sedačky s výhledem z okna, která může sloužit i jako způsob stolování je zde velká knihovna, do které jsou integrovány terária. Jsou to jakási "okna s krajinou" umístěna do interiéru bytu. Pracovní stůl přírodovědce navazuje na policový systém knihovny a je tak malou badatelnou i studovnou.

 

Celý interiér je navržen především z přírodních materiálů. Bude odkryt betonový strop, vedení svítidel bude přiznané, nábytek z překližky s bukovou dýhou s výraznou kresbou nebo dřevěná podlaha, která vizuálně propojí celý interiér včetně koupelny promění panelový byt v příjemný prostor. 

 

Televizi nehledejte

Možná trochu nestandardní pohled majitele na nakládání s volným časem znamená absenci televize, bez které by si většina možná nedokázala představit den. Ale bydlení bez televize neznamená absenci filmů, majitel totiž vlastní promítačku a rád zve své přátele na sledování "domácího kina". Večery tráví s přáteli posezením v lodžii, která díky částečnému prosklení funguje téměř celoročně.