Rekonstrukce bytu v Hradci Králové

REALIZACE
2013
LOKALITA
Hradec Králové
KLIENT
soukromý investor
AUTOŘI
SPOLUPRÁCE
Jitka Šívrová

Cílem rekonstrukce malého bytu nedaleko centra města bylo vytvořit místo pro mladého člověka, který tráví hodně času na cestách a byt představuje zejména prostor pro setkání s přáteli. Vzhledem k malé ploše bytu jsme zvolili celkově světlý interiér, který však kontrastuje s černou podlahou. Obývací pokoj s kuchyní je hlavní prostor bytu. Návštěvníci zde mohou posedět u velkého jídelního stolu, který se zároveň proměňuje v bar a úložný prostor - malou knihovničku. Stěna obýváku je potažena tapetou s mapou světa, kterou protínají police jako rovnoběžky. Majitel si zde plánuje sbírku suvenýrů z cest. Vedle malé vstupní haly je ložnice s vlastní koupelnou. Tento velmi stísněný prostor působí vzdušně díky bílému nábytku, i když splňuje podmínku dostatečných úložných prostor. 

Hravou formou

Majitel tráví většinu svého času v Praze, kde pracuje, nebo na zahraničních cestách. Do svého rodného Hradce si jezdí hlavně odpočinout a setkat se se svými přáteli. Proto chtěl i svůj byt pojmout hravou formou, jako místo setkávání a posezení s kamarády. 

 

Druhý byt

Po několika letech, kdy využíval jako zázemí malý panelový byt, se majitel rozhodl koupit větší, blíž k historickému centru. Byt v činžovním domě z přelomu 19. a 20. století je zajímavý svou polohou, atmosférou okolí, vysokými stropy nebo kamenným balkónem do ulice. Dispozice bytu byla ale nevhodně řešena poněkud nešťastnými zásahy ze 70. let. Naší snahou tedy bylo prostory očistit, prosvětlit a vrátit jim původní jednoduchost a přehlednost.

 

Byt by měl plnit funkci příležitostného obývání i společenských akcí. Základní schéma bytu tedy bylo rozděleno na část soukromou, klidovou a část otevřenou návštěvám. To vyžadovalo celkovou proměnu dispozice. 

 

Otevřít, prosvětlit, propojit

Několik menších místností bylo propojeno do příjemně velkého prostoru pro kuchyni, jídelnu a obývací pokoj. Kuchyně je umístěna podél hlavní nosné zdi a plynule přechází do obývacího prostoru, kde slouží jako úložný prostor a knihovna se sbírkou suvenýrů z cest. Cílem však bylo vlastní funkci co nejvíce potlačit, proto je zvolena bílá barva kuchyňské linky, a vizuálně tak splývá s obvodovou stěnou. Centrem místnosti je velký jídelní stůl a posezení v obýváku. Z kuchyně září pouze bar.

 

Setkání s přáteli

Jídelní stůl je vytvořen truhlářsky na míru a volně přechází v barové sezení. Slouží zároveň i jako malý úložný prostor pro doplňky ke stolování. Velká plocha v pozadí stolu je natřena tabulovou barvou a návštěvníci na ní rádi zanechávají vzkazy nebo se baví kreslením obrázků. 

 

Interiér však neměl být pouze pro chvíle, kdy jsou zde hosté. Musí být také dostatečně praktický pro majitele. Je zde dostatek "skrytých" úložných prostor. Úložné skříně jsou rovněž bílé a jsou tedy téměř neviditelné. Byt stále působí uklizeně a čistě. Spojovacím prvkem všech místností jsou pak otevřené police, které oživí barevné předměty, knihy a květiny. 

 

Majitel rád cestuje

Na stěně za policemi v obývacím pokoje je velká mapa světa. Police tedy evokují rovnoběžky a slouží k vystavení předmětů, dovezených z různých koutů světa. Suvenýry lze na mapě umístit přibližně do míst, odkud pocházejí.

 

Oživující kontrasty

Byt je řešen ve dvou základních barvách, tedy černé, která je všude na podlahách, a bílé, která je použita na nábytku. Přidáním jednoduché barevnosti pomocí textílií, koberců, obrazů nebo tabulového nátěru je jednoduchý způsob oživení interiéru, který lze kdykoli proměnit. Pokud majitele modrá a žlutá v bytě zachvíli omrzí, přemalováním tabule a výměnou závěsů může velmi rychle a jednoduše být na příští párty s přáteli třeba červený...

 

Technické a materiálové řešení

Černá podhla je vytvořena ze dvou vrstev dřevotřískových desek, natřených černou barvou pro průmyslové provozy. Nábytek je vyroben na míru z bílého LTD. V koupelně jsou použity cementové stěrky i na podlaze v kombinaci s černou keramickou sprchovou vaničkou. Věšáky v předsíni jsou vyrobeny instalatérsky, ocelové trubky a objímky jsou natřeny na bílo.

 

Kuchyňská linka je osvětlena barevnými LED diodami a světelnou atmosféru lze měnit dle nálady. Pračka, sušička, kotel i bojler jsou skryty ve vestavných skříních ve vstupní chodbě. Posuvné dveře zmizí do zdí, ostatní splynou se stěnou. Okno pod stropem v koupelně přivádí do místnosti denní světlo.